Napajalnik za LED trak DC12V / 100W / 8,5A / IP20

Šifra
22676
22,20 € 18,20 € /kos

LED napajalnik, ki se uporablja za zagotavljanje električne energije LED svetilkam in trakovom. Napajalnik se ponaša s kovinskim ohišjem, ki zagotavlja robustnost in zanesljivost. Ima več izhodnih priključkov za enostavno povezavo z več svetlobnimi elementi. Napajalnik je zasnovan tako, da učinkovito preprečuje pregrevanje, zahvaljujoč svoji dobro zasnovani rešetki za odvajanje toplote.

Na zalogi
Odpošiljanje naslednji delovni dan

Odkrijte moč in zanesljivost z našim vrhunskim LED napajalnikom, ki je bistven element vsakega sodobnega osvetlitvenega sistema. Ta visoko zmogljiv napajalnik je zasnovan tako, da zagotavlja stabilen, zanesljiv in učinkovit vir električne energije za vse vrste LED svetlobnih rešitev, od trakov do svetilk, kar omogoča brezhibno delovanje in podaljšano življenjsko dobo vaše LED osvetlitve.

Kovinsko ohišje napajalnika je sinonim za trajnost in zanesljivost, oblikovano je tako, da ščiti elektronske komponente pred mehanskimi poškodbami in vplivi okolja. Z vgrajenimi rešetkami za odvajanje toplote, napajalnik zagotavlja odlično termično upravljanje, kar pomeni manjše tveganje za pregrevanje in daljšo dobo brezskrbnega delovanja.

Z več izhodnimi priključki, ta napajalnik omogoča prilagodljivo povezovanje z različnimi LED elementi, od dekorativnih trakov, ki bodo popestrili vaš dom ali poslovni prostor, do močnih svetilk za profesionalne aplikacije. Enostavna namestitev in uporaba sta dve od ključnih značilnosti, ki zagotavljata, da bo ta izdelek odlična izbira tako za amaterske kot tudi za profesionalne uporabnike.

Zagotovite si LED napajalnik, ki ne bo le poganjal vaše svetlobe, ampak bo postal neopazen, a nepogrešljiv del vašega osvetlitvenega sistema. Zanesljivost, učinkovitost in dolga življenjska doba so zagotovljeni, ko izberete naš produkt. Opremite svoje prostore z najboljšo tehnologijo in uživajte v čudoviti osvetlitvi, ki jo ponuja ta izvrstni napajalnik, ki je na voljo tukaj, na SuperStrela.

Tehnične specifikacije
Šifra 22676
Vodotesna zaščita IP20 (brez zaščite)
Električna napetost iz AC 230V v DC 12V
garancija Garancijski rok za izdelek je 12 mesecev.
Dimenzija 535x250x350
MATERIAL Aluminij
Električni tok ( A ) 8,5
Poraba ( Watt ) 100

Napajalniki za LED Svetila: Osnove in Funkcionalnosti

Napajalniki za LED svetila so ključna komponenta, ki omogoča nemoteno delovanje LED osvetlitve. Gre za elektronske naprave, ki spreminjajo vhodno električno napetost in tok v primerno obliko za oskrbo LED diod z energijo. S tem zagotavljajo, da LED svetila delujejo z najvišjo učinkovitostjo in dolgo življenjsko dobo.

V naši spletni trgovini ter kot distributerji smo ponosni na to, da vam lahko ponudimo visoko kakovostne napajalnike nekaterih priznanih proizvajalcev, ki so poznani po kakovosti širom sveta. Poleg redne ponudbe imamo tudi možnost dostave po naročilu, prilagojene vašim specifičnim potrebam

Mean Well: Mean Well je tajvansko podjetje, ki je med najbolj znanimi proizvajalci napajalnikov na svetu. So znani po svoji visoki kakovosti, zanesljivosti in široki paleti izdelkov, ki pokrivajo različne aplikacije, vključno z LED svetili.

GLP (German Light Products): GLP je nemško podjetje, specializirano za razvoj in proizvodnjo profesionalne razsvetljave, vključno z LED svetili in pripadajočo opremo.

POS (Power One Solutions): POS je italijansko podjetje, ki proizvaja različne vrste napajalnikov, vključno s tistimi, namenjenimi LED osvetlitvi. So znani po kakovosti in inovacijah na področju napajalne tehnologije.

Elmark: Elmark je bolgarsko podjetje, ki proizvaja različne svetlobne izdelke, vključno s LED svetili in pripadajočo opremo. Njihovi izdelki so znani po zanesljivosti.

Philips (Signify): Philips, zdaj znan kot Signify, je eno od vodilnih podjetij v svetu razsvetljave. Poleg visokokakovostnih LED svetil ponuja tudi učinkovite napajalnike, ki so zasnovani za optimalno delovanje z njihovimi izdelki.

Osram: Osram je še eno globalno priznano podjetje na področju razsvetljave. Poleg LED svetil proizvajajo tudi napajalnike, ki so zasnovani za zagotavljanje stabilnega in učinkovitega delovanja.

Tridonic: Tridonic je specializirano podjetje za razvoj in proizvodnjo elektronskih komponent za razsvetljavo, vključno z napajalniki za LED svetila. So znani po visoki kakovosti in tehnični odličnosti.

Delta Electronics: Delta je mednarodno podjetje, specializirano za napajalnike, in je znano po svojih visoko učinkovitih in zanesljivih izdelkih.

MOSO Power: MOSO je kitajsko podjetje, ki proizvaja različne tipe napajalnikov za LED svetila in je znan po inovacijah in visoki kakovosti.Inventronics: To je globalno podjetje, ki je specializirano za razvoj in proizvodnjo napajalnikov za LED svetila. Imajo široko paleto izdelkov, ki so znani po zanesljivosti.

MEC: MEC je nemško podjetje, ki je specializirano za proizvodnjo napajalnikov za različne aplikacije, vključno z LED svetili.EPtronics: Gre za ameriško podjetje, ki se osredotoča na razvoj in proizvodnjo visoko učinkovitih napajalnikov za LED osvetlitev.

Fulham: Fulham je mednarodno priznano podjetje, ki ponuja različne rešitve za napajanje in nadzor za LED svetila.

Signify (dohodna družba za Philips Lighting): Signify (prej znano kot Philips Lighting) je eno vodilnih podjetij na področju razsvetljave in ponuja tudi visokokakovostne napajalnike za svoje LED izdelke.

Tridonic: Poleg že omenjenega je Tridonic tudi znan proizvajalec napajalnikov in gonilnikov za LED svetila.

Lifud: Kitajsko podjetje Lifud se osredotoča na proizvodnjo napajalnikov za LED osvetlitev in je znano po zanesljivih in visoko kakovostnih izdelkih.

Helvar: Helvar je finsko podjetje, specializirano za razsvetljavo in povezane rešitve, vključno z napajalniki za LED svetila.

Funkcije Napajalnika za LED Svetila:


Stabilizacija Napetosti in Toka: Napajalniki zagotavljajo konstantno in stabilno oskrbo z električno energijo za LED diode. To preprečuje nihanja v svetilnosti ter podaljšuje življenjsko dobo LED elementov.
Prilagoditev Napetosti: Napajalniki lahko prilagodijo vhodno napetost glede na specifične zahteve LED svetil. To omogoča združevanje različnih svetil z različnimi napetostnimi specifikacijami na eno električno vezje.
Ohranjanje Konstantnega Trenutnega Toka: Večina LED diod zahteva konstanten tok za optimalno delovanje. Napajalniki zagotavljajo to konstantnost, kar preprečuje preobremenitve in podaljšuje življenjsko dobo LED.
Zaščita Pred Preobremenitvijo in Kratekim Stikom: Kvalitetni napajalniki vsebujejo varnostne mehanizme, ki preprečujejo prekomerno obremenitev in kratek stik, s čimer varujejo LED diode in celotno električno vezje.
Visoka Učinkovitost Pretvorbe: Napajalniki so zasnovani za maksimiziranje učinkovitosti pretvorbe električne energije, kar pomeni manjšo porabo energije in nižje stroške obratovanja.
Zaščita Pred Prekomernim Segrevanjem: Kvalitetni napajalniki imajo vgrajene zaščite pred prekomernim segrevanjem, kar preprečuje poškodbe zaradi visokih temperatur.


Pomembnost Napajalnikov za LED Svetila:
Napajalniki so ključni za zagotovitev optimalnega delovanja LED osvetlitve. Slab ali nepravilen napajalnik lahko povzroči nestabilno svetilnost, utripanje ali celo prekinitve delovanja LED svetil. Pravilno izbran in nameščen napajalnik podaljšuje življenjsko dobo LED diod, zmanjšuje porabo energije ter ohranja visoko kakovost osvetlitve.

Napajalniki za LED svetila so bistvena komponenta, ki zagotavlja stabilno in učinkovito delovanje osvetlitve. Pravilno izbran napajalnik podaljšuje življenjsko dobo LED svetil, znižuje obratovalne stroške ter prispeva k visoki kakovosti osvetlitve prostora. Pri nakupu je pomembno upoštevati specifične zahteve LED svetil in izbrati kakovosten napajalnik, ki bo zagotovil optimalno delovanje vaše razsvetljave.

Napajalnik, ki je primeren za LED svetila, se lahko uporabi za napajanje različnih vrst elektronskih naprav, če se njegove tehnične specifikacije ujemajo s potrebami teh naprav. Poleg LED svetil je mogoče takšen napajalnik uporabiti za:

LED trakove: Napajalnik, ki je zasnovan za LED svetila, se običajno uporablja tudi za napajanje LED trakov. Pomembno je, da izberete napajalnik z ustreznimi tehničnimi specifikacijami za želeni LED trak.
Nizkonapetostne naprave: To vključuje različne vrste elektronike, kot so avdio oprema, telekomunikacijske naprave in podobno, ki delujejo na nizkih napetostih in zahtevajo konstanten vir energije.
Napajalne enote za elektroniko: Uporabljajo se lahko za napajanje elektronskih komponent, vezij in naprav v industrijskih, komercialnih ali domačih okoljih.
Nadzorne sisteme in krmilnike: Napajalniki so ključni za zagotavljanje zanesljive oskrbe za različne nadzorne sisteme, vključno s krmilniki temperaturnih, osvetlitvenih in drugih sistemov.
Razsvetljavo v vozilih: LED napajalniki se pogosto uporabljajo za napajanje razsvetljave v avtodomih, avtomobilih, tovornjakih, plovilih in drugih prevoznih sredstvih.
Osvetlitev v komercialnih prostorih: Napajalniki se uporabljajo tudi za napajanje LED osvetlitve v trgovinah, pisarnah, hotelih in drugih komercialnih prostorih.
Različne LED naprave: To vključuje različne naprave, kot so LED zasloni, svetlobne table, dekorativne svetilke itd.

Pomembno je vedeti, da je ključno zagotoviti, da so tehnične specifikacije napajalnika skladne s potrebami naprave, ki jo nameravate napajati. V primeru dvoma ali če niste prepričani, je vedno priporočljivo preveriti pri proizvajalcu napajalnika ali pri proizvajalcu naprave, ki jo nameravate uporabljati.

Razlike med napajalniki, označenimi s stopnjami zaščite IP20, IP44 in IP67, se nanašajo na njihovo odpornost na vdor trdnih delcev in vode. Tu je razlaga vsake stopnje zaščite:

IP20:

Trdni Delci (prva številka): IP20 pomeni, da je naprava zaščitena pred vdorom trdnih delcev, ki so večji od 12,5 mm. To pomeni, da je primeren za notranje uporabe, kjer ni izpostavljen močnejšim mehanskim vplivom ali vlagi.

Voda (druga številka): IP20 ne ponuja zaščite pred vodo, zato ni primeren za uporabo v okoljih, kjer bi bil izpostavljen vlagi ali padavinam.

Napajalniki z oceno IP20 so primerni za uporabo v suhih prostorih, kjer ni neposredne izpostavljenosti vlagi ali vodi. Ti napajalniki niso primerni za uporabo v okoljih, kjer bi lahko prišlo do vlage ali vodnih razpršil (na primer v kopalnici ali na prostem, kjer so izpostavljeni dežju). Zato se običajno uporabljajo za notranje prostore, kjer ni visoke stopnje vlage ali možnosti stika z vodo.


IP44:

Trdni Delci (prva številka): IP44 pomeni zaščito pred vdorom trdnih delcev, ki so večji od 1 mm. To pomeni, da je naprava primerna za uporabo v okoljih, kjer obstaja možnost izpostavljenosti manjšim trdnim delcem, kot so prah ali drobni delci.
Voda (druga številka): IP44 ponuja zaščito pred vodo v obliki škropov iz vseh smeri. To pomeni, da je naprava primerna za uporabo na mestih, kjer bi bila lahko izpostavljena manjšim količinam vode, na primer v kopalnicah ali zunanjih prostorih, kjer ni neposredno izpostavljena dežju.

Napajalniki z oceno IP44 so zato odlična izbira za notranje prostore, kjer obstaja možnost vlažnosti ali vodnih škropov, kot so kopalnice, pralnice ali prostori, kjer se uporabljajo čistilna sredstva. Prav tako so primerni za zunanjo uporabo v prostorih, ki so zaščiteni pred neposrednimi vodnimi vplivi, kot so pokrite terase ali zunanji nadstreški.

IP67:

Trdni Delci (prva številka): IP67 ponuja zaščito pred vdorom trdnih delcev. Enako kot IP44, ščiti pred delci, ki so večji od 1 mm.
Voda (druga številka): IP67 ponuja visoko stopnjo zaščite pred vodo. Naprava z oceno IP67 je zaščitena pred vodo, ki jo lahko povzroči začasno potopitev, zato je primeren za uporabo v okoljih, kjer je možnost neposrednega stika z vodo.

Napajalniki z oceno IP67 so zelo primerni za uporabo v okoljih, kjer je verjetnost neposrednega stika z vodo višja. Ta ocena pomeni, da je napajalnik zaščiten pred vodo, ki jo lahko povzroči začasno potopitev v vodo (do določene globine in časa). Zaradi te visoke stopnje vodoodpornosti so napajalniki s oceno IP67 idealni za uporabo v zunanjih okoljih, v vlažnih ali mokrih prostorih ter v okoljih, kjer je verjetnost, da bo naprava izpostavljena vodi, precejšnja.

Zato so napajalniki z oceno IP67 zelo primerni za različne aplikacije na prostem, kot so vrtna osvetlitev, bazeni, fontane, vodne naprave in druge podobne okolice, kjer je prisotna vlaga ali voda. Prav tako se pogosto uporabljajo v industrijskih okoljih, kjer je okolje zahtevnejše in obstaja možnost izpostavljenosti vlagi ali pršenju vode.

Vendar je pomembno vedeti, da tudi napajalniki z oceno IP67 niso primerni za potopitev v vodo za daljše obdobje, temveč za začasno potopitev. Pri uporabi napajalnika z oceno IP67 je vseeno pomembno, da je naprava nameščena na način, ki preprečuje neposredno potopitev v vodo.


V glavnem, ko izbirate napajalnik, je ključno upoštevati, kje bo naprava nameščena in kakšnim vplivom bo izpostavljena glede na trdne delce in vodo. To vam bo pomagalo izbrati napajalnik, ki bo najbolj ustrezal vašim potrebam in zagotovil varno in zanesljivo delovanje.

 

Priklop napajalnika na LED trak je relativno preprost postopek. Tu je nekaj korakov, ki jih lahko upoštevate:

Potrebna oprema:

Napajalnik z ustreznimi tehničnimi specifikacijami za vaš LED trak.
LED trak.
Priključni kabli ali konektorji.
Klešče ali orodje za priključevanje.

Navodila:

Preverite Tehnične Specifikacije: Preden začnete, preverite, ali je napajalnik ustrezen za vaš LED trak. Preverite, ali se izhodna napetost in izhodni tok napajalnika ujemata z zahtevami LED traku.
Izklopite Napetost: Pred pričetkom del zmeraj izklopite napetost. Če priklapljate na omrežje, izklopite glavni stikalnik.
Odkrijte Priključne Konektorje: Odstranite zaščitne pokrove s priključnih konektorjev na napajalniku in LED traku.
Priključite Napajalnik na Omrežje: Priključite napajalnik v vtičnico.
Priključite Napajalnik na LED Trak:

Na napajalniku boste imeli izhodne priključke. Ponavadi so to dva priključka: pozitivni (+) in negativni (-).
Na LED traku imate enako dva priključka: pozitivni (+) in negativni (-).
Priključite pozitivni (+) konektor napajalnika na pozitivni (+) konektor LED traku in negativni (-) konektor napajalnika na negativni (-) konektor LED traku.
Preverite Povezavo: Preverite, ali so priključki trdno povezani. Vzemite si čas, da se prepričate, da so vsi priključki pravilno nameščeni in da ni ohlapnih žic.
Vklopite Napajalnik: Po tem, ko ste prepričani, da so vsi priključki pravilni, vklopite napajalnik.
Preverite Delovanje LED Traku: LED trak bi se moral zdaj osvetliti. Če se ne vklopi, preverite priključke in prepričajte se, da so vsi pravilno povezani.

Nasveti:

Če uporabljate konektorje ali priključke, sledite navodilom proizvajalca za pravilno priključitev.
Če je napajalnik oddaljen od LED traku, uporabite ustrezen kabel za povezavo med napajalnikom in trakom.
Bodite previdni pri rokovanju z električno opremo in se prepričajte, da je naprava izključena, preden začnete s postopkom priklopa.
Če ste v dvomih ali niste prepričani o pravilnem priključevanju, se posvetujte s strokovnjakom ali se obrnite na proizvajalca napajalnika ali LED traku za dodatno pomoč.

Priklapljanje na napajalnik vključuje povezovanje električnih vodov z napravo. V standardni električni napeljavi je običajno treba povezati tri vode: fazo (L), nevtralno (N) in ozemljitev (PE).

Osnovna navodila za priključitev na napajalnik:

Pomembno opozorilo: Preden začnete, se prepričajte, da je naprava izključena iz električnega omrežja.

Faza (L): Faza je prevodnik, ki prinaša električni tok do naprave. Označena je s črko L in je običajno povezana s črnim ali rjavim vodom.
Nevtralna (N): Nevtralna vodnik služi kot povratna pot za električni tok. Označena je s črko N in je običajno povezana z modrim ali belim vodom.
Ozemljitev (PE): Ozemljitveni vodnik zagotavlja zaščito pred električnim udarom in prenapetostjo. Označena je s črko PE in je običajno povezana z zeleno ali rumeno-zeleno barvo.
Priklop na Napajalnik:

Faza (L): Povežite fazni vodnik (L) iz električne napeljave s faznim vhodom na napajalniku. Običajno je fazni vhod označen z oznako "L" ali simbolom za fazo.
Nevtralna (N): Povežite nevtralni vodnik (N) iz električne napeljave z nevtralnim vhodom na napajalniku. Običajno je nevtralni vhod označen z oznako "N" ali simbolom za nevtralno.
Ozemljitev (PE): Povežite ozemljitveni vodnik (PE) iz električne napeljave z ozemljitvenim vhodom na napajalniku. Običajno je ozemljitveni vhod označen z oznako "PE" ali simbolom za ozemljitev.
Zakaj je Ozemljitev Pomembna:

Ozemljitev služi kot varnostni mehanizem. V primeru, da pride do kratkega stika ali napake v električnem sistemu, bo ozemljitev usmerila presežni tok v zemljo namesto skozi človeško telo, kar lahko prepreči električni udar. Zato je ozemljitev ključna za zagotavljanje varnega delovanja električnih naprav.

Po opravljenem priklopu preverite, ali so vsi priključki trdno povezani in da ni ohlapnih žic. Pred ponovno vklopom naprave preverite, ali je vse varno priključeno. Če ste v dvomih ali niste prepričani o pravilnem priključevanju, se posvetujte s strokovnjakom ali se obrnite na proizvajalca napajalnika za dodatno pomoč.

 

Najpogsotejša vprašanja, ki jih zastavijo naše stranke glede napajalnikov:

Stranke se najpogosteje sprašujejo o naslednjih vidikih glede napajalnikov za LED svetila:

Tehnične Specifikacije: Specifikacije napajalnika, kot so izhodna napetost, izhodni tok, skupna moč in učinkovitost pretvorbe.

Specifikacije napajalnika vsebujejo ključne podatke o njegovih tehničnih značilnostih in zmogljivostih. Razumevanje teh specifikacij je pomembno pri izbiri pravega napajalnika za specifične potrebe. Tukaj so najpomembnejše informacije, ki jih lahko preberete iz specifikacij napajalnika:

Izhodna Napetost (Output Voltage): To je napetost, ki jo napajalnik zagotavlja na svojem izhodu. Izbrana napetost mora ustrezati zahtevam naprav, ki jih napajate.
Izhodni Tok (Output Current): To je največji dovoljeni tok, ki ga napajalnik lahko zagotovi na svojem izhodu. Zagotovitev zadostnega toka je ključno, da napajate naprave pravilno.
Moč (Power): Izračuna se s pomočjo produkta izhodne napetosti in toka (P = V x I). Ta parameter določa skupno moč, ki jo napajalnik lahko zagotovi.
Učinkovitost (Efficiency): To meri, kako učinkovito napajalnik pretvarja vhodno energijo v izhodno energijo. Višja učinkovitost pomeni manj izgub energije v obliki toplote.
Frekvenca (Frequency): Ta parameter označuje frekvenco nihanja izmeničnega toka, ki ga napajalnik pretvarja iz vhodne napetosti.
Ocena Stopnje Zaščite (IP Rating): Stopnja zaščite določa, kako dobro je napajalnik zaščiten pred prahom in vodo. Na primer, IP20 pomeni zaščito pred trdnimi delci večjimi od 12,5 mm in brez zaščite pred vodo.
Vhodna Napetost (Input Voltage): To je napetost, ki jo napajalnik zahteva iz električnega omrežja.
Temperaturni Razpon (Operating Temperature Range): Določa območje temperatur, v katerem napajalnik lahko deluje učinkovito.
Zaščita Pred Preobremenitvijo (Overload Protection): Specifikacije lahko vključujejo podatke o tem, ali napajalnik vključuje zaščito pred preobremenitvijo, kar preprečuje prekomerno obremenitev.
Zaščita Pred Prekomernim Segrevanjem (Overtemperature Protection): Nekateri napajalniki imajo funkcijo, ki preprečuje prekomerno segrevanje.
Ozemljitev (Grounding): Specifikacije lahko vključujejo podatke o ozemljitvi, ki je pomembna za varnost.
Certifikati in Standardi (Certifications and Standards): To so morebitni industrijski standardi ali certifikati, ki jih je napajalnik izpolnil.
Dimming (Zatemnitev): Če je napajalnik zmožen zatemniti osvetlitev, bo to običajno navedeno v specifikacijah.
Razumevanje teh specifikacij vam pomaga izbrati pravi napajalnik za specifične aplikacije in zagotoviti pravilno delovanje naprav, ki jih napajate.


Združljivost z LED Svetili: Ali je združljiv s specifičnimi LED svetili, ki jih želijo uporabiti.

Da bi ugotovili, ali je napajalnik združljiv s specifičnimi LED svetili, ki jih želite uporabiti, je ključno preveriti nekaj ključnih parametrov:

Izhodna Napetost (Output Voltage): Napajalnik mora zagotavljati ustrezno izhodno napetost, ki je za LED svetila enaka ali zelo blizu zahtevani napetosti. Upoštevajte, da se napetost na LED trakovih ne sme preseči, da bi se izognili poškodbam.
Izhodni Tok (Output Current): Tok, ki ga napajalnik zagotavlja, mora biti enak ali višji od zahtevanega toka za LED svetila. Previsok izhodni tok bi lahko poškodoval LED diode.
Moč (Power): Napajalnik mora zagotoviti zadostno moč za osvetlitev vseh povezanih LED svetil. Vrednost moči mora biti vsaj enaka ali višja od skupne moči LED svetil.
Združljivost z Dimmingom (Dimming Compatibility): Če želite zatemniti LED svetila, mora biti napajalnik združljiv z dimmerjem. Ne vsi napajalniki podpirajo zatemnitev, zato je to pomembno preveriti.
Tehnični Standardi in Certifikati: Preverite, ali je napajalnik certificiran za uporabo z LED svetili in ali izpolnjuje ustrezne tehnične standarde. To zagotavlja, da bo deloval v skladu s predpisi in standardi varnosti.
Fizikalne Dimenzije in Priključki: Poskrbite, da bodo priključki napajalnika ustrezali tistim na LED svetilih. Prav tako preverite, ali je velikost in oblika napajalnika primerna za vašo namestitveno situacijo.
Učinkovitost (Efficiency): Če želite optimizirati učinkovitost sistema, izberite napajalnik z visoko učinkovitostjo, da se zmanjšajo izgube energije med pretvorbo.
Pred nakupom vedno preverite tehnične specifikacije napajalnika in jih primerjajte z zahtevami vaših LED svetil. Če niste prepričani, ali je določen napajalnik primeren, se posvetujte s proizvajalcem ali strokovnjakom za razsvetljavo.


Stopnja Zaščite (IP Oznaka): Ali je napajalnik primeren za notranjo ali zunanjo uporabo, zato jih pogosto zanima stopnja zaščite (npr. IP20, IP44, IP67).

Stopnja zaščite (označena s kratico IP) je ključna informacija pri določanju, ali je napajalnik primeren za notranjo ali zunanjo uporabo.

Tukaj je kratek pregled različnih stopenj zaščite:

IP20: Napajalniki z oceno IP20 so primerni za notranjo uporabo v suhih prostorih. Niso primerni za uporabo v vlažnih ali mokrih okoljih, kjer bi lahko prišlo do stika z vodo.
IP44: Napajalniki z oceno IP44 so primerni za notranjo in zunanjo uporabo, v prostorih, kjer obstaja možnost razpršenih vodnih škropov. Niso primerni za neposredno izpostavljenost dežju ali drugim močnim vodnim vplivom.
IP67: Napajalniki z oceno IP67 so primerni za notranjo in zunanjo uporabo v okoljih, kjer obstaja verjetnost neposrednega stika z vodo. To pomeni, da so zaščiteni pred začasno potopitvijo v vodo do določene globine in časa.
IP68: Napajalniki z oceno IP68 so najbolj trpežni in primerni za uporabo v vodi ali v vlažnih in prašnih okoljih za daljše časovno obdobje.
Zato je pomembno, da preverite, ali je stopnja zaščite napajalnika skladna s pogoji okolja, v katerem nameravate uporabljati LED svetila. Pravilna izbira stopnje zaščite zagotavlja, da bo napajalnik deloval v varnih in optimalnih pogojih glede na okolje, v katerem bo uporabljen.


Možnost Zatemnitve (Dimming): Ali je napajalnik zmožen zatemniti LED svetila in ali je potrebna dodatna oprema za to.

Možnost zatemnitve (dimming) je odvisna od specifikacij napajalnika. Vsi napajalniki ne omogočajo zatemnitev, zato je pomembno, da to preverite pred nakupom. Če je napajalnik zmožen zatemniti LED svetila, boste morda potrebovali dodatno opremo, kot je zatemnilnik (dimmer).

Tukaj je nekaj ključnih točk, ki jih morate upoštevati:

Preverite Specifikacije Napajalnika: Preverite tehnične podatke napajalnika. Če ima napajalnik možnost zatemnitve, bo to običajno navedeno v specifikacijah.
Potreba po Zatemnilniku (Dimmer): Če napajalnik podpira zatemnitev, boste potrebovali ustrezen zatemnilnik, ki je združljiv z LED svetili. Vsi zatemnilniki niso primerni za vse vrste LED svetil, zato preverite združljivost.
Kompatibilnost z LED Svetili: Poleg kompatibilnosti z napajalnikom, se prepričajte, da so tudi LED svetila, ki jih uporabljate, združljiva z zatemnitvijo. Nekatera LED svetila niso primerna za delovanje z vsemi vrstami zatemnilnikov.
Pravilna Povezava: Če uporabljate zatemnilnik, se prepričajte, da je pravilno povezan med napajalnikom in LED svetili. To je ključno za zagotovitev pravilnega delovanja zatemnitve.
Testiranje Delovanja: Po namestitvi zatemnilnika preverite, ali zatemnitev deluje pravilno. Preverite, ali lahko prilagodite svetlost LED svetil z zatemnilnikom.
Izberite Pravi Zatemnilnik: Če kupujete nov zatemnilnik, se prepričajte, da je primeren za specifične LED svetilke in napajalnike, ki jih uporabljate.
Posvetujte se s Strokovnjakom: Če niste prepričani, kako pravilno izvesti zatemnitev, se posvetujte s strokovnjakom za razsvetljavo ali proizvajalcem napajalnika in LED svetil.
Upoštevajte, da nepravilna uporaba zatemnitve lahko povzroči težave z delovanjem LED svetil, zato je pomembno, da zagotovite skladnost med napajalnikom, LED svetili in zatemnilnikom.


Moč in Obremenitev: Ali je izbrani napajalnik zmožen zagotoviti dovolj moči za osvetlitev določenega območja in koliko LED svetil je mogoče povezati nanj.

Podatki o izbranem napajalniku: Proizvajalec, model in specifikacije napajalnika (npr. izhodna moč v vatih, izhodni tok v amperih, napetost).
Podatki o LED svetilih: Moč vsakega posameznega LED svetila (v vatih ali amperih) ter napetost, pri kateri delujejo.
Načrtovano območje osvetlitve: Velikost in vrsta območja, ki ga želite osvetliti.
S temi podatki bi lahko ocenil, ali izbrani napajalnik zagotavlja dovolj moči za osvetlitev določenega območja. Poleg tega bi lahko določil, koliko LED svetil je mogoče povezati nanj glede na njegove specifikacije.

Bodite pozorni tudi na druge dejavnike, kot so izgube v kablih, stikih in napajalniku ter morebitne zahteve proizvajalca LED svetil za določeno vrsto napajalnika.

Če imate na voljo podatke o napajalniku in LED svetilih, jih prosim delite, da vam bom lahko pomagal s konkretnimi informacijami.


Garancija in Varnostne Lastnosti: Zanimajo se za garancijske pogoje in dodatne varnostne lastnosti, kot so zaščita pred preobremenitvijo, prenapetostjo in zaščita pred prekomernim segrevanjem.

Garancijski pogoji in varnostne lastnosti so pomembni pri uporabi električne opreme, vključno z napajalniki. Spodaj vam bom podal nekaj splošnih informacij o teh vidikih:

Garancijski pogoji:
Garancijsko obdobje: To je čas, v katerem proizvajalec jamči za brezhibno delovanje izdelka. Običajno je garancijsko obdobje navedeno v mesecih ali letih.
Pogoji veljavnosti garancije: Proizvajalec lahko določi določene pogoje, ki jih je treba izpolnjevati, da se garancija upošteva. To lahko vključuje pravilno namestitev, uporabo in servisiranje izdelka.
Izključitve iz garancije: Nekateri proizvajalci izključujejo določene vrste poškodb ali okoliščin, ki niso zajete v garanciji. Na primer, nepravilna uporaba, poškodbe zaradi naravne nesreče ali posegi, ki jih ni odobril proizvajalec.
Varnostne lastnosti:
Zaščita pred preobremenitvijo (Overload Protection): To je funkcija, ki preprečuje, da bi naprava delovala pri večji obremenitvi, kot jo lahko varno obvladuje. To preprečuje poškodbe naprave in povezane opreme.
Zaščita pred prenapetostjo (Overvoltage Protection): Ta funkcija ščiti napravo pred nenadnimi visokimi napetostmi, ki bi lahko povzročile škodo ali okvaro.
Zaščita pred prekomernim segrevanjem (Overheat Protection): To je mehanizem, ki preprečuje, da bi naprava delovala pri previsokih temperaturah, kar bi lahko povzročilo poškodbo ali okvaro.
Druge varnostne funkcije: To lahko vključujejo stikala za vklop/izklop, indikatorje stanja, izolacijo in druge mehanizme, namenjene varni uporabi naprave.
Pri nakupu napajalnika se vedno priporoča, da si natančno preberete garancijske pogoje in preverite, ali ima napajalnik ustrezne varnostne funkcije glede na vaše potrebe in okoliščine uporabe.

Poleg tega je priporočljivo, da se vedno upoštevajo navodila proizvajalca in da se naprava uporablja v skladu z njihovimi priporočili, saj to lahko vpliva na veljavnost garancije.


Primerna Namestitev in Montaža: Pogosto sprašujejo o priporočilih za namestitev in montažo napajalnika ter ali so potrebni dodatni pripomočki ali nosilci.

Pri namestitvi in montaži napajalnika je pomembno upoštevati nekaj ključnih korakov in previdnostnih ukrepov. Spodaj so splošna priporočila glede namestitve in možnih potrebnih pripomočkov:

Namestitev in Montaža Napajalnika:
Izbira Prave Lokacije:

Izberite lokacijo, kjer bo napajalnik nameščen. Zagotovite, da je prostor dovolj prezračen in da ni izpostavljen neposredni sončni svetlobi ali drugim ekstremnim vremenskim pogojem.
Pravilna Električna Povezava:

Preverite, ali je napajalnik pravilno priključen na električno omrežje in upoštevajte vse varnostne smernice za električne naprave.
Napajalna Napetost:

Prepričajte se, da je napajalnik nastavljen na pravilno napetost, ki ustreza vašemu električnemu omrežju.
Izogibanje Preobremenitvam:

Ne preobremenjujte napajalnika z večjo močjo, kot je navedeno v njegovih specifikacijah. To bi lahko povzročilo preobremenitev in okvaro.
Varnostne Razdalje:

Pustite zadostno razdaljo okoli napajalnika za zagotovitev ustrezne zračne cirkulacije in preprečitev pregrevanja.
Uporaba Dodatnih Pripomočkov ali Nosilcev:
Nosilci za Montažo na Steno ali Strop:

Če želite namestiti napajalnik na steno ali strop, boste morda potrebovali posebne nosilce ali konzole, ki so primerne za te namene.
Kabelske Sponke in Držala:

Uporaba kabelskih sponk in držal lahko pomaga pri organizaciji kablov in preprečevanju zapletov.
Nadzorne Skrinjice ali Ohišja:

V nekaterih primerih je smiselno namestiti napajalnik v nadzorno ohišje ali skrinjico, da se zaščiti pred zunanjimi vplivi, kot so vlaga ali prah.
Zemeljski Kabli ali Nosilci za Ozemljitev:

Za zagotovitev pravilne ozemljitve lahko potrebujete ustrezne kabli ali nosilce.
Navodila Proizvajalca:

Vedno preverite, ali proizvajalec napajalnika ponuja specifična priporočila glede montaže in morebitnih dodatnih pripomočkov.
Pred namestitvijo vedno preverite tudi lokalne predpise in smernice glede električnih naprav in namestitve. Če niste prepričani, ali imate ustrezno znanje ali izkušnje, je priporočljivo poiskati pomoč strokovnjaka za električne instalacije.


Kompatibilnost z Električnim Omrežjem: Ali je napajalnik primeren za lokalno električno napetost in frekvenco.

Da bi ugotovili, ali je napajalnik primeren za lokalno električno napetost in frekvenco, je treba preveriti specifikacije napajalnika. Tukaj je, kaj morate storiti:

Preverite Oznake na Napajalniku:

Na napajalniku najdete nalepko ali oznako, na kateri so navedene električne specifikacije. Te vključujejo vhodno napetost in frekvenco, ki sta običajno navedeni v voltih (V) in hertzih (Hz).
Preverite Ujemanje z Lokalnim Omrežjem:

Preverite, ali napajalnik podpira električno napetost in frekvenco, ki je enaka lokalnemu električnemu omrežju, na katerega nameravate priključiti napajalnik.
Uporaba Pretvornikov ali Transformatorjev (če je potrebno):

Če napajalnik ne ustreza lokalni napetosti in frekvenci, boste morda potrebovali pretvornik ali transformator, ki bo prilagodil električne parametre.
Preverite Navodila Proizvajalca:

Vedno preverite priročnik ali navodila proizvajalca za posebne smernice glede električnih specifikacij in združljivosti z lokalnim omrežjem.
Preverite Označbo CE ali Ustreznih Certifikatov:

Napajalniki, ki so v skladu s standardi in predpisi, običajno vključujejo označbo CE ali druge ustreznosti, kar kaže, da izpolnjujejo zahteve za varno delovanje v določeni regiji.
Poiščite Podporo Proizvajalca (če ste negotovi):

Če niste prepričani, ali je napajalnik združljiv z lokalnim električnim omrežjem, se obrnite na proizvajalca ali distributerja, da dobite natančne informacije.
Nikoli ne uporabljajte napajalnika, če niste prepričani, ali je združljiv z lokalnim električnim omrežjem, saj to lahko povzroči poškodbo opreme ali predmetov ter predstavlja tveganje za varnost.


Priznani Proizvajalci in Kakovost Izdelave: Vprašanja o zanesljivosti proizvajalca in kakovosti izdelave so pogosta, saj stranke iščejo visoko kakovostne in zanesljive napajalnike.

Zanesljivost proizvajalca in kakovost izdelave sta ključna faktorja pri izbiri napajalnika. Tu je nekaj vprašanj, ki jih stranke pogosto zastavljajo glede teh vidikov:

Zgodovina in Ugled Proizvajalca:

Kakšna je zgodovina proizvajalca? Ali je proizvajalec znan po kakovostnih izdelkih in zanesljivosti?
Ocene in Mnenja Strank:

Ali so stranke zadovoljne z izdelki tega proizvajalca? Ali obstajajo ocene, komentarji ali mnenja strank, ki jih je mogoče prebrati?
Garancija in Storitve Po Prodaji:

Kakšna je garancija za izdelek? Ali proizvajalec zagotavlja učinkovite storitve po prodaji, vključno z odzivnim časom za morebitne popravke ali zamenjave?

Ali je proizvajalec priznan v svoji industriji? Je prepoznan kot vodilni na svojem področju?
Dolžina Garancijskega Obdobja:

Kakšno je garancijsko obdobje za izdelke proizvajalca? To lahko služi kot kazalec zaupanja proizvajalca v lastno kakovost.
Raziskava in Razvoj:

Ali proizvajalec nenehno vlaganja v raziskave in razvoj, da bi izboljšal svoje izdelke?

Preden se odločite za nakup, se priporoča, da opravite nekaj raziskav in preberete mnenja drugih strank. To vam bo pomagalo pridobiti boljšo predstavo o zanesljivosti in kakovosti proizvajalca.

Strinjamo se, da je zagotavljanje jasnih in natančnih informacij ključno pri izbiri pravega napajalnika za specifične potrebe strank. Z veseljem smo na voljo za vse, ki bi želeli dodatne informacije o uporabi ali pravilni izbiri napajalnikov. Naš cilj je zagotoviti podporo in svetovanje, da stranke lahko brez težav izberejo najprimernejšo rešitev za svoje potrebe.

 

 

Napajalnik za LED trakove, imenovan tudi transformator za LED trakove, je izredno pomemben del za pravilno namestitev LED trakov. LED trakovi delujejo pri nizki napetosti in zahtevajo nizkonapetostni napajalnik ali gonilnik za LED. Pravilni napajalnik za LED trakove je ključen za dosego najboljše učinkovitosti. Uporaba napačnega napajalnika ne bo poškodovala le svetlobnih trakov, temveč tudi napajalnik sam. Poleg tega lahko prešibek napajalnik povzroči pregrevanje. Zato bodite pozorni in sledite tem korakom za izbiro pravega napajalnika za LED trakove.

Kako izbrati pravilen napajalnik za LED trakove?

1. Najprej moramo vedeti kakšna je moč in poraba teh LED trakov (W - Watt) na meter.

Mnogi želijo najti napajalnik za 5-metrski LED trak ali 10-metrski LED trak. Pomembno je vedeti, da dolžina LED traku ne določa, kateri napajalnik kupiti, ampak moč LED traku (Watt). To je zato, ker imajo LED trakovi različne moči na meter ali voltažo.

Osnovno načelo je, da če potrebujete največ 5 metrov LED traku ali dva na primer 5-metrska LED trakova manjše moči (skupaj 10 metrov LED traku, recimo 24W x 2 = 48 W), izberite napajalnik vsaj 60W in ki je enostaven za ožičenje in namestitev (s priklopom za vtičnico). Na primer, če želite namestiti LED trak pod omaro za 2 metra ali 3 metre dolžine, je izhod napajalnika zadosten za napajanje traku. Običajno ne želimo, da bi ljudje videli transformator za LED trakove, zato lahko izberemo napajalnik ki je manjše velikosti oziroma je majhen in ga je enostavno skriti tudi v omejenih prostorih.

Če potrebujete namestitev večjega števila in daljših LED trakov, je bolje izbrati preklopni napajalnik (brez vtikača), saj je ta običajno večje moči in je zato primeren za uporabo kot transformator za LED trakove, ki lahko zagotovi dovolj moči za več LED trakov ali dolge trakove. Preklopni napajalniki prav tako običajno bolje delujejo pri večjih projektih in so bolj učinkoviti pri pretvorbi moči.
 

2. Vedeti moramo kakšna je izhodna napetost LED traku, 5V, 12V, 24V ali 48V (DC enosmerna napetost).

LED trakovi delujejo običajno pri napetosti 5V, 12V, 24V ali 48V na enosmerni DC napetosti. Če je vaš trak 12V enosmerni (DC pomeni enosmerno napetost), uporabljajte le DC12V napajalnik za LED trakove. Ne uporabljajte 24V napajalnika ali katerega drugega, saj bi to poškodovalo vaš LED trak. Prav tako ne uporabljajte nekakovostnih napajalnikov, ki imajo na primer na izhodu 25V, 26V ali podobno. Izključno uporabite napjalanike, ki imajo izhodno napetost enako kot jo potrebuje vaša luč, sijalka ali LED trak. Če je LED trak priključen na 24V, uporabljajte le konstantni napajalnik z 24V.

Pri 12V LED trakovih je napetost na primer 10V napajalnika premajhna za pravilno delovanje LED traku.

3. Pomemben faktor pri nakupu napajalnika za 5V, 12V, 24V ali 48V LED trak je tudi tok.

Tu je primer glede ustrezne jakosti toka (ampera - A) napajalnika in LED traku:

Predpostavimo, da imamo 5-metrski LED trak z napetostjo 12V in porabo moči 24W (watov). Če želimo izračunati potreben tok za ta trak, uporabimo osnovno formulo za moč, tok in napetost:

P=V⋅I

kjer je:

"P" moč v vatih,
"V" napetost v voltih,
"I" tok v amperih.


V tem primeru je P=24W (ker je poraba moči 24W), V=12V (ker je napetost 12V), in želimo izračunati I.

24W=12V⋅I

Da bi dobili I, razdelimo obe strani enačbe z 12:

I=24W/12V=2A

Torej, za ta 5-metrski LED trak s 12V napetostjo potrebujemo napajalnik, ki lahko zagotovi vsaj 2 ampera toka.

Pomembno je, da se prepričate, da izbrani napajalnik lahko zagotovi dovolj tok za LED trak, saj premajhen tok lahko povzroči, da trak ne deluje pravilno ali celo poškoduje napajalnik.

Izbira žic je prav tako različna. Pri 24V je tok v vezju majhen in lahko izberete žice z manjšimi specifikacijami.

Naši LED trakovi imajo jasne specifikacije za delovno napetost. Izberite napajalnik za LED trakove z enako napetostjo.

4. Preverite pravilno vhodno napetost.

Prepričajte se, da je vhodna napetost napajalnika za LED trak združljiva z električnim sistemom. Večina domov in poslovnih objektov uporablja 220-240Vac napajanje. Vendar pa obstajajo nekateri komercialni ali stanovanjski objekti, ki zahtevajo višjo napetost, in zagotavljajo višjo električno energijo.

Zato poskrbite, da bo razpon vhodnih napetosti zajemal napetost vašega električnega omrežja. Na primer, napajalnik za LED trak z razponom vhodne napetosti od 100 do 240V je primeren za domove, ki uporabljajo 220Vac napajanje, vendar NE deluje za objekte, ki uporabljajo nad 240Vac napajanje. Potrebujete napajalnik z širšim razponom vhodnih napetosti.

5. Preverite, ali potrebujete napajalnik s konstantnim tokom ali konstantno napetostjo.

Ali potrebujem napajalnik s konstantnim tokom za LED trakove? LED trakovi so oblikovani tako, da LED diode povežejo v niz in nadzirajo tok LED diod s pomočjo uporov ali drugih komponent za nadzor toka. Zato večina LED trakov zahteva napajalnik s konstantno napetostjo. Tudi pri LED trakovih s kontroliranim tokom so vezja oblikovana za uporabo napajalnikov s konstantno napetostjo.

6. Izračunajte moč LED traku in določite potreben izhod napajalnika za LED trakove.

Nato izračunajte dolžino LED traku, ki ga želite namestiti, in jo pomnožite z močjo na meter za ta LED trak. Na primer, če želite namestiti 3,5 metra dolg LED trak s močjo 16 W/m, je moč traku: 3,5 m x 16 W/m = 56 W.

Nato določite moč potrebnega napajalnika za LED trakove. Priporočamo, da ne uporabljate napajalnika do njegove polne zmogljivosti, saj se bo napajalnik segrel in skrajšal njegovo življenjsko dobo. Pričakujte izbrati vsaj 20% večjo zmogljivost.

Na primer, napajalnik za zgoraj opisani LED trak bi moral imeti vsaj: 56 W x1,2= 67,2 W. Vendar pa ni napajalnika s točno to specifikacijo. Zato izberemo naslednjo višjo stopnjo, na primer, napajalnik z večjo izhodno močjo, 72 W, 75W, itd.

Napajalnik z višjo izhodno močjo ne poškoduje LED izdelka, saj porabi le toliko moči, kolikor je potrebno.

 

7. Preverite, ali potrebujete napajalnike za LED trakove s funkcijo zatemnitve ali brez nje.

Večina regulatorjev in krmilnikov za LED svetila deluje pri 12V, 24V, 48V enosmerni napetosti in se mora namestiti med napajalnikom in svetlobnim trakom. Zato potrebujete napajalnik brez funkcije zatemnitve. Drugače povedano, regulator ali krmilnik se namesti po gonilniku ali napajalniku.

Vendar, če načrtujete namestitev novega zatemnitvenega stikala AC pred gonilnikom LED ali če želite izkoristiti že nameščeno stikalo TRIAC za zatemnitev, boste potrebovali napajalnik z zatemnitveno funkcijo. To pomeni, da se LED regulator namesti pred napajalnik. Ljudje pogosto pravijo, da je uporaba obstoječega zatemnitvenega stikala TRIAC primerna za hitro in ugodno namestitev tako za nove kot za prenovitvene projekte. Ta izjava ni natančna za namestitev LED trakov.

Zakaj? Ker je napajalnik z zatemnitveno funkcijo veliko dražji od napajalnika brez te funkcije, LED regulator za svetlobni trak pa ni drag. Zato bo uporaba obstoječega zatemnitvenega stikala sprva prihranila denar, vendar bo dražji napajalnik z zatemnitveno funkcijo izničil prihranke in lahko skupno stalo še več.

8. Določite, ali potrebujete vodoodporni napajalnik za LED trakove ali nevodoodpornega.

Lokacija, kjer bo nameščen napajalnik, določa izbiro vodoodpornega ali nevodoodpornega napajalnika. Sami vodoodporni ali nevodoodporni LED trakovi ne določajo stopnje zaščite (IP) napajalnika.

Pri nameščanju in uporabi LED trakov v zunanjem ali vlažnem okolju morate paziti na stopnjo zaščite (IP) napajalnika in LED trakov. Če je treba napajalnik namestiti na prosto ali v vlažno okolje, uporabite vodoodporen napajalnik, vsaj s stopnjo zaščite IP65, IP67, ali še višjo. Ti napajalniki imajo zaščitno ohišje in so primerni za uporabo na prostem.

Če je LED trak nameščen na prostem ali v vlažnem okolju, vendar se lahko napajalnik namesti v suho okolje, lahko izberete nevodoodporen napajalnik.

9. Preverite funkcijo varnostne zaščite.

Iz varnostnih razlogov bi moral napajalnik za LED trakove imeti funkcije za zaščito, kot so zaščita pred prekomernim tokom, pregrevanjem, kratkim stikom, odprtim stikom, itd. Te varnostne ukrepe sprožijo težavni napajalnik. Te zaščitne funkcije niso obvezne. Vendar, če želite varno uporabljati v primeru težave, bi morali namestiti le napajalnik s temi varnostnimi funkcijami. Ti napajalniki so običajno dražji amapak je za to tudi razlog.

Preklopni napajalniki ali adapterji, ki jih proizvajajo kvalificirane tovarne, so varnejši za uporabo. Mi izbiramo napajalnike znanih blagovnih znamk, kot je Mean Well, GLP, Fulham, POS, ELMARK, Philips, Osram, Tridonic, Lutron, itd za LED svetilne trakove, in vsi imajo 2-5 let ali celo daljšo garancijo.

 

Sledite zgornjim navodilom korak za korakom, in izberite pravi napajalnik za LED trak, ki ga potrebujete za svoj projekt. Pravi napajalnik ne zagotavlja samo potrebne moči, ampak tudi električno varnost med uporabo ter neprekinjeno uživanje v osvetlitvi.

Kako povezati LED trakove s napajalnikom?

Povežite LED trak z napajalnikom.
Po izbiri ustrezne napajalne enote za LED trakove bomo povezali rdeče in črne žice LED traku s ustreznimi terminali ali priključki napajalnika. Pri tem bodite pozorni na pozitivni in negativni pol traku, ki se morata ujemati s pozitivnim in negativnim polom izhoda napajalnika. (Oznaka + ali +V za rdečo žico; oznaka - ali -V ali COM za črno žico).

To povežete toplo belo, nevtralno belo in hladno belo LED trakove neposredno z napajalniki, lahko uporabite naslednje metode:

A. LED svetlobni trak in napajalnik imata ujemajoče se moške in ženske DC priključke, ki jih lahko neposredno priključite.

B. Napajalnik ima moški DC priključek, LED trak pa ima vodilo s priključkom. Potrebujete koaksialni priključek in priključke na vijake.

C. LED trak ima vodili s priključkom in je priključen na običajni preklopni napajalnik. Preprosto pritrdite vodili s priključkom s vijakom na izhodnih priključkih napajalnika. Če gre za monokromatski LED trak s DC priključkom z dvema žicama, lahko odrežete DC priključek, odstranite izolacijo žice in jo priključite na napajalnik.

D. LED trak ima vodilo s priključkom. Tudi napajalnik za LED trakove ima vodilo s priključkom, na primer Mean Well HLG-240-24. Uporabite lahko sponke za povezavo vodil napajalnika in svetlobnega traku. Lahko pa uporabite tudi izolirne čepe za konektorje na koncu žice in nato namestite toplotno krčljivo cev za izolacijo. Sponke za povezavo in izolirni čepi za konektorje so profesionalni in enostavni konektorji, ki ne zahtevajo spajkanja.

Če pa uporabljate nastavljive LED trakove z belo svetlobo, 5050 RGB ali RGBW LED trakove, je treba trakove najprej povezati z LED krmilniki, nato pa se krmilniki povežejo z napajalnikom za LED trakove. Za več informacij si oglejte kategorijo LED krmilnikov, ki podrobneje opisuje, kako povezati LED krmilnik z napajalnikom.

Naslednje, kar morate storiti, je, da povežete napajalnik za LED trakove z 230V električnim omrežjem doma. Vhod napajalnika je običajno označen z L (faza), N (neutralka) in G (ozemljitev). Če je napajalnik treba priključiti v vtičnico, potrebujete napajalni kabel. Navadno napajalnik ne vključuje tega kabla in ga je treba kupiti ločeno. Imamo pa tudi napajalni kabel s stikalom.

Opomba: ko priklapljate LED trakove na LED krmilnik ali napajalnik, obstaja veliko različnih konektorjev za LED trakove, ki vam lahko pomagajo hitro in enostavno vzpostaviti povezavo.

Katero debelino žice za povezavo LED trakov z napajalnikom za LED trakove?
Tokovna obremenitev določa debelino žice za povezavo LED trakov z napajalnikom za LED trakove. Obstaja situacija, kjer je  LED trak treba povezati z napajalnikom, vendar je med njima velika razdalja. V tem primeru razmislite o namestitvi podaljševalnega kabla med napajalnikom in LED trakom. Pri namestitvi podaljševalnega kabla bodite pozorni na specifikacijo debeline žice.

Preprosto pravilo, ki ga lahko uporabite za določitev preseka kabla za žice, je: za vsak ampere toka je potrebno 0,1 mm² kabla. Za tok 6A je potreben presek 0,6 mm². Navadno se izberejo naslednje višje standardne žice s presekom 0,75 mm² za povezavo komponent.

Pri aplikacijah z RGB svetlobnimi trakovi je tok skupnega pozitivnega voda trikrat večji od toka vsakega barvnega voda. To je treba upoštevati pri izbiri LED žic za povezavo z napajalnikom za LED trakove. Vsak barvni vod ima največji tok 2A, skupni tok pa je 6A, zato mora biti pozitivni vod vsaj 0,6 mm², velikost vsakega barvnega voda pa mora biti 0,2 mm².

Zato obstajajo posebni RGB kabli z tremi tanjšimi barvnimi vodniki in pozitivnim vodom s prečnim prerezom trikrat večjim, na primer specifikacija kabla je takšna: 3 x 0,25 mm² + 1 x 0,75 mm². To je primer za nekatere naše RGB krmilnike.

Če je prenosna razdalja dolga med napajalnikom za LED trakove in LED trakom, izberite žice z večjim presekom, da zmanjšate izgube na liniji. Vendar je spajkanje s žicami velikega preseka lahko težavno. Predstavljajte si spajkanje več žic s presekom 1 mm² na včasih precej ozke bakrene blazine RGB ali celo RGBW svetlobnih trakov.

Nasveti. Obstajata 2 rešitvi za to težavo.

Odstranite izolacijo z 1 mm² žice in odrežite približno polovico posamezne bakrene žice. Na ta način se odrezani del žice, ki je pomembno zmanjšanega preseka, lažje spaja na svetlobni trak.
Vzemite kratek (10 cm) kabel z manjšim presekom, na primer 0,5 mm², ga naspajkate na LED trak in povežite s pozitivno 1 mm² žico RGBW kabla. Za povezave lahko uporabite sponke za povezavo ali izolirne čepe in nato nanesete toplotno krčljivo cev za izolacijo. Za zelo kratek kabel manjši preseka ni težav.

Kako napajati LED trakove?
Med namestitvijo morate razmisliti, kam postaviti napajalnik za LED trakove, da bo potrebnih manj napajalnikov za napajanje LED trakov in s tem bo strošek manjši za projekt. Pri 12V trakovih je običajno priporočljivo zagotoviti napajanje vsaj na vsakih  5 metrov, zaradi neizogibnega padca napetosti vzdolž nizkonapetostnega LED traku. Razlog je dvojen.

Po eni strani lahko vodnik LED traku prenaša le omejeno obremenitev. Po drugi strani pa pri relativno majhnem preseku vodnika pride do izgube moči. Posledica tega je, da se vodnik traku segreje in svetlost na koncu LED traku zmanjša, če namestitev ni ustrezna.

Zgoraj priporočeni članek o namestitvi LED trakov vsebuje zelo podrobne informacije o tem, kje postaviti napajalnik za LED trakove in LED krmilnik, če je potrebno. Običajno se priporoča povezava na dolžini 5 metrov za 12V LED trakove. Če gre za namestitev 10m LED traku, je običajno lažje napajati iz sredine. Tok se razdeli v dve smeri iz sredine, vsaka smer je dolga le 5m.

Uporabljajte bele svetlobne trakove, kot so toplo beli ali hladno beli LED trakovi, če ne namestite krmilnikov, lahko enostavno napajate iz večih točk v napajanju. Preprosto priključite 5-metrski ali krajši kabel v napajalnik za LED trakove.

V primeru RGB, RGBW trakov ali namestitve s krmilniki pa morajo biti žice seveda razporejene iz krmilnika. Če obremenitev presega izhod krmilnika, je treba uporabiti ojačevalnike za LED.