LED trak PREMIUM DC24V 10W 1150lm/m Toplo bela 120 led/m IP65

Šifra
22555
6,90 € 5,66 € /meter

PREMIUM LED trak s toploo belo svetlobo ponuja optimalno osvetlitev za vsak prostor, z močjo 10W na meter in svetlobnim tokom 1150 lm/m, zagotavlja svetlo in jasno osvetlitev. Z 120 LED diodami na meter, lahko pričakujete enakomerno in svetlo razsvetljavo, primerno za številne aplikacije, od domačih do komercialnih prostorov. Vodoodporna zaščita IP65 omogoča uporabo tako v notranjih kot zunanjih prostorih, kar zagotavlja dolgo življenjsko dobo in zanesljivo delovanje v različnih okoljskih pogojih. Poleg tega DC24V napajanje pomeni, da je ta LED trak energijsko učinkovit, hkrati pa ponuja močno in stabilno osvetlitev, ki je idealna za vaše potrebe po osvetlitvi.

Na zalogi
Odpošiljanje naslednji delovni dan

Dobrodošli v svetu osvetlitve prihodnosti s našim izjemnim LED trakom Premium. S tem visoko zmogljivim LED trakom boste prinesli popolnoma novo dimenzijo svetlobe v vaš dom, poslovni prostor ali kateri koli drug prostor, ki si zasluži vrhunsko razsvetljavo.

Napredna Tehnologija za Sijajno Svetlobo

Z našim LED trakom Premium boste doživeli osupljivo svetlobo s 1150 lumnov na meter. S to izjemno svetilnostjo bo vaš prostor zažarel v naravnem in prijetnem toplo beli svetlobi. Ne glede ali gre za osvetlitev delovnega prostora, ambientalne razsvetljave v dnevni sobi ali vrhunsko notranjo opremo, ta trak zagotavlja vrhunsko kakovost.

Vrhunska Izdelava za Trajnost in Zanesljivost

LED trak Premium je zasnovan s poudarkom na kakovosti in trajnosti. Z visoko učinkovitostjo in nizko porabo 10W na meter, boste privarčevali tako pri električni porabi kot tudi pri vzdrževanju. Odporen je na vodo in prah z oceno IP65, kar ga naredi idealno izbiro za notranje in zunanje aplikacije.

Kam In Zakaj Uporabiti LED Trak Premium?

Osvetlitev Kuhinje: Prenesite svojo kuhinjo na novo raven z enakomerno in svetlo LED razsvetljavo. Poudarite estetiko prostora in izboljšajte funkcionalnost.
Poudarite Arhitekturne Značilnosti: Z LED trakom lahko subtilno osvetlite arhitekturne detajle, kot so stebri, stropni nosilci ali stopnice, kar ustvarja edinstven ambient v prostoru.
Osvetlitev Delovnega Prostora: S toplo belo svetlobo boste ustvarili produktivno in prijetno okolje za delo. Idealno za pisarne, delavnice in pisarne na domu.
Ambientalna Razsvetljava V Dnevni Sobi: Dodajte toplino in udobje v vaš dnevni prostor z enakomerno in prijetno svetlobo, ki bo poudarila prostorske detajle.


Z LED trakom Premium boste dobili več kot le razsvetljavo. Dobili boste vrhunsko kakovost, trajnost in estetsko dovršenost, ki bo vašemu prostoru dodala pridih elegance. Pridružite se nam in odkrijte, kako lahko LED trak dvigne vaš prostor na novo raven!

Tehnične specifikacije
Šifra 22555
Energijski razred A
Barva svetilnosti 3000K-Toplo bela
Indeks barve CRI 95
Moč svetilnosti ( Lumen ) 1150
Barva podlage bela
LED/meter 120 LED/meter
Vrsta diode 2835
Vodotesna zaščita IP65
Poraba - W / meter 10 W / meter
Električna napetost DC 24V
Možnost zatemnitve Da
Dvostranski lepilni trak Da
Možnost reza vsakih ( cm ) 2,5cm
Kot svetilnosti 120°
Temparatura med delovanjem 35°C
Temparatura okolja -20°C ~ 40°C
Dimenzija širina:8mm, višina:2mm
garancija Garancijski rok za izdelek je 36 mesecev.

Priprava:

Nakup: Preden začnete z montažo, se prepričajte, da ste kupili pravilen LED trak za vaše potrebe. Upoštevajte moč, vhodno napestost, barvno temperaturo, način pritrditve (ali je potreben dvostranski lepilni trak) in ali je LED trak primeren za uporabo na prostem (vodoodporen) ali v notranjih prostorih.

Pregled izdelka: Preverite stanje izdelka: Pred montažo natančno pregledajte, ali je izdelek morda poškodovan med dostavo, ter preverite delovanje vseh komponent. POMEMBNO: Predno LED traku preverite delovanje, ga obvezno razvijte oziroma raztegnite, da preprečite pregrevanje in uničenje izdelka.

Merjenje in rezanje: Pred rezanjem LED trakov izmerite in označite, kje jih nameravate namestiti in šele nato opravite z rezanjem. Rezanje LED traku je relativno enostavno, vendar je ključno, da to naredite na pravem mestu in na pravilen način. Rezanje LED traku se lahko izvede izključno na označenem mestu.

Priprava: Površino, na katero boste namestili LED trak, temeljito očistite in posušite, da bo lepilni trak bolje prijel. Dodatno lahko nanesete tudi kakšno lepilo, ki ni agresivno in si s tem preprečite, da se trak s časom ne no odlepil. Pred vsem to velja za „mastne“ plastike, ki se uporabljajo na primer za TV ali LCD zaslone.

Namestitev: LED trakove je mogoče namestiti na različne površine, pri čemer izbirate med različnimi metodami, odvisno od vaših želenih učinkov in okoliščin. Spodaj vam predstavljamo možne načine namestitve, podamo navodila za povezavo ter poudarimo, na kaj morate biti še posebej pozorni.

POZOR: Če niste prepričani ali imate ustrezno znanje za namestitev LED traku, priporočamo, da to opravi strokovnjak za električne inštalacije.

Montaža LED traku:

Pravilna montaža LED trakov je ključnega pomena za njihovo optimalno delovanje in dolgo življenjsko dobo. Tukaj so nekatera splošna navodila in nasveti:

 

POMEMBNO OPOZORILO!

Pred namestitvijo in uporabo LED traku natančno preberite in upoštevajte ta navodila. Neupoštevanje navodil lahko povzroči nepravilno delovanje ali celo poškodbe oziroma uničenj izdelka.

Preverite ustreznost komponent pred namestitvijo in uporabo!

 

Napetost:

Zagotovite, da napajalnik in LED trak delujeta pri enaki voltaži (Volt) (npr. LED trak DC12V  / Napajalnik DC12V), (npr. LED trak DC24V  / Napajalnik DC24V), (npr. LED trak DC48V  / Napajalnik DC48). ...

 

Pravilna moč napajalnika:

Preverite, ali je moč napajalnika primerna za LED trak. Uporabite napajalnik z ustreznim izhodnim tokom (A). Če je LED trak npr. 24W/m, priporočamo vsaj 2A (24W + 20%) napajalnik za vsak meter led traku.

 

Uporaba krmilnika / zatemnilnika:

Če uporabljate krmilnik ali zatemnilnik, preverite naslednje:

Zagotovite, da je amperaža (A) napajalnika nižja od maksimalne dovoljene za krmilnik / zatemnilnik.
Prepričajte se, da je krmilnik / zatemnilnik primeren za uporabo z LED trakom. Preverite, ali je napetost napajalnika primerna za krmilnik / zatemnilnik. Običajno je na krmilniku in zatemnilniku navedena informacija o maksimalni dovoljeni amperaži (A) in napetosti (V), ki sta primerni za uporabo. Te informacije so lahko označene na nalepki ali oznaki na samem izdelku. Priporočamo, da pred namestitvijo preverite te podatke na krmilniku ali zatemnilniku ter se prepričate, da so skladni z LED napajalnikom in LED trakom, ki jih nameravate uporabiti.

 

Pravilna montaža:

Namestite LED trak na čisto, suho in ravno površino, ki je primerna za lepljenje.

 

Pravilna povezava:

1. (SLIKA LEVO SPODAJ) Priključite LED trak na napajalnik tako, da upoštevate polarnost (navadno rdeča na + in črna na -).

2. (SLIKA DESNO SPODAJ) RGB + CCT ima ravno tako oznako "+" ostale priklopite na barve (R: rdeča, G: zelena, B: modra, W: Hladno bela, WW: Toplo bela).

Izogibajte se prekomernemu upogibanju:

Ne upogibajte LED traku v ostrih kotih, saj lahko to poškoduje LED diode in kable.

 

Preventivno hlajenje:

V primeru, da se LED trak intenzivno uporablja, je priporočljivo zagotoviti ustrezen hladilni sistem ali radiator za odvajanje toplote. Priporočamo uporabo aluminijastega profla za LED trak.

 

Zaščita pred vodo (če je potrebno):

Če bo LED trak izpostavljen vlagi ali vodi, uporabite trak z ustrezno stopnjo zaščite (npr. IP54 ali višje).

 

Preverjanje funkcionalnosti:

Pred končno montažo preverite, ali LED trak pravilno deluje. V primeru težav preverite povezave in napajanje.

 

Varnostno kopiranje nastavitev (če je krmilnik):

Če vaš krmilnik omogoča shranjevanje nastavitev, jih varnostno kopirajte, da jih lahko obnovite v primeru izpada električne energije ali drugih težav. 


POZOR: Če niste prepričani ali imate ustrezno znanje za namestitev LED traku, priporočamo, da to opravi strokovnjak za električne inštalacije.

Opomba: Ta navodila so splošna in se lahko razlikujejo glede na specifične modele in proizvajalce LED trakov.

Merjenje in rezanje:

Večina LED trakov ima na traku označena mesta, kjer je možno rezanje. Običajno so to označene črte s simbolom škarij, ikono rezalnega noža ali pa le širšimi kontakti.

 

Priprava orodij:

Za rezanje LED traku boste potrebovali ostra škarje ali rezalni nož. Prepričajte se, da so orodja ostra, da preprečite nepotrebno poškodbo traku.

 

Natančen rez:

Postavite orodje na označeno mesto za rezanje in naredite natančen rez po črti. Poskrbite, da boste rezi naredili ravno, da se izognete poškodbam traku.

 

Preverjanje povezav:

Po rezanju preverite, ali so povezave še vedno pravilno priključene in da ni prišlo do poškodb kontaktov.

 

Zaščita mesta reza pred vlago:

Uporaba Silikona ali Lepilnega Traku:

Na mestu reza lahko uporabite prozoren silikon ali poseben lepilni trak, ki je odporen na vlago. To bo pomagalo zaščititi mesto reza pred vdorom vlage.

 

Uporaba končnih pokrovov:

Obstajajo tudi posebni končni pokrovi in konektorji, namenjeni zaščiti mest rezanja. Ti delujejo kot zaščitni ovoji, ki preprečujejo stik z vlago.

 

Uporaba profilov za LED Trakove:

Obstajajo tudi posebni aluminijasti profili za LED trakove, ki lahko služijo kot zaščitni ovoji in omogočajo namestitev traku na mesta, kjer bi bil izpostavljen vlagi.


POMEMBNO: Pred rezanjem LED traku se vedno prepričajte, da je trak izključen iz napajanja, da se izognete morebitnim električnim nevarnostim. Poleg tega, če niste prepričani, ali znate pravilno izvesti rez, je bolje, da to zaupate strokovnjaku.

Postopek za namestitev vodnika (kabla):

 

Potrebni materiali:

LED trak

Vodnik (kabel)

Škarje ali nož

Spajkalnik ali konektor

Spajkalna žica

Toplotna skrčljiva cev

 

Postopek:

Pripravite LED trakove, ki jih želite povezati ali nanj namestiti vodnik ustrezne dolžine.

 

Izklopite napajanje:

Pred začetkom dela vedno izključite napajanje, da preprečite morebitne električne nevarnosti.

 

Pripravite LED trak na rez:

Z uporabo škarij ali noža naredite previden rez na mestu, kjer želite povezati vodnik z LED trakom. Uporabite ravno in čisto rezilo, da preprečite poškodbe traku. Če LED trak vsebuje vodotesno zaščito, to nežno in pazljivo odstranite z rezilom. V zaščito zarezite z ostrim rezilom do kontaktov in nato odtranite odrezano zaščito iz vezja LED traku tako, da ne poškodujete vezja LED traku.

 

Odkrijte kontaktne točke:

Iz vodnika (kabla) odstranite zaščitno plast (izolacijo), da odkrijete kontaktne točke. Z rezilom lahko nežno podrgnete mesta na LED trakovih kamor boste nanesli cin (lot).

 

Nanos cina oziroma lota na kontakte:

Za trdno povezavo vodnika s kontaktnimi točkami LED traku uporabite spajkalnik, da nanesete cín ali lot. Cin nanesite najprej na vodnik in potem še na LED trak. Vodnik natančno prislonite na kontakt LED traku in se s spajkalnikom dodaknite vrh vodnika. Pazite, da spajkalnik ne ostane na traku več kot tri sekunde. Zagotovite natančen in hiter nanos cina. Pregrevanje vezja LED traku lahko povzroči trajno škodo na diodah, uporih in vezju. Priporočamo uporabo spajkalnika z regulacijo temperature za večjo natančnost. Pri spajkanju bodite natančni, saj je zelo pomembno da se vodniki med seboj ne dotikajo, saj tako ustvarite kratki stik, ki lahko povzroči okavaro izdelka.

Pri spajkanju vodnikov na LED trak bodite izjemno natančni. Poskrbite, da bo nanos cina enakomeren in brez ostro izstopajočih robov, ki bi lahko poškodovali izolacijo. Vsak konec žice naj bo dobro zajet, da se prepreči morebiten stik z drugimi kontakti. Priporočilo: Ko nanašate cín na vodnik in kontakt LED traku, uporabite le majhno količino. Ob pritisku vodnika na LED trak s spajkalnikom, zagotovite, da se kontakt trdno spoji z led trakom. Če opazite nepravilnosti na mestu spajkanja, dodajte majhno količino cina, da bo spoj videti bolj enakomeren in urejen. OPOZORILO: Med spajkanjem vodnikov na LED traku bodite pozorni na višjo temperaturo spajkalnika, ki lahko poškoduje ali skrči dvostranski lepilni trak, če je nameščen spodaj za pritrditev LED traku. Pri mestu spajkanja in na koncu LED traku poskrbite za ustrezno izolacijo, da preprečite morebiten kratek stik, še posebej v primeru kombinacije različnih prevodnih materialov, kot so aluminijasti profili. Pri montaži LED traku v profilu obstaja tveganje za neopazno poškodbo spodnjega dela LED traku in dvostranskega lepilnega traku, kar lahko vodi do nastanka kratkega stika ob stiku s profilom. Kljub temu, da je takšen pojav pogosto spregledan, lahko vodi do okvare izdelka tudi po daljšem času uporabe. Povzroči lahko pregrevanje in celo možnost samovžiga, zato toplo priporočamo, da skrbno izolirate kontakte.

Povezovanje s konektorji:

Na voljo je tudi alternata za povezovanje vodnikov z LED trakom, če ne želite ali nimate možnosti uporabiti spajkalnika.

Konektor za enostavno povezovanje LED trakov in vodnikov brez spajkanja za hitro povezavo so enostavni za uporabo. Obstaja več vrst konektorjev, kot so na klik ali z vijaki. Na voljo imamo konekotrje, ki so primerni za več vrst LED trakov, ki se med seboj razlikujejo po širini, obliki in številu kontaktov.

Pred uporabo katere koli alternative je pomembno, da preverite, ali je primerna za vaš specifičen projekt in zagotovite, da bo omogočila zanesljivo in varno električno povezavo.

 

Preverite povezavo:

Pred zaščito vodnikov se prepričajte, da je vodnik pravilno priključen.

Pomembno je, da delate previdno in natančno, da se izognete poškodbam LED traku ali nepravilnim električnim povezavam. Če niste prepričani, ali znate pravilno izvesti postopek, je priporočljivo poiskati pomoč strokovnjaka za električne inštalacije.

OPOZORILO: Med spajkanjem vodnikov na LED traku bodite pozorni na višjo temperaturo spajkalnika, ki lahko poškoduje ali skrči dvostranski lepilni trak, če je nameščen spodaj za pritrditev LED traku. Pri mestu spajkanja in na koncu LED traku poskrbite za ustrezno izolacijo, da preprečite morebiten kratek stik, še posebej v primeru kombinacije različnih prevodnih materialov, kot so aluminijasti profili. Pri montaži LED traku v profilu obstaja tveganje za neopazno poškodbo spodnjega dela LED traku in dvostranskega lepilnega traku, kar lahko vodi do nastanka kratkega stika ob stiku s profilom. Kljub temu, da je takšen pojav pogosto spregledan, lahko vodi do okvare izdelka tudi po daljšem času uporabe. Povzroči lahko pregrevanje in celo možnost samovžiga, zato toplo priporočamo, da skrbno izolirate kontakte.

Samolepilna podlaga:
Večina LED trakov ima na hrbtni strani samolepilno podlago, ki omogoča enostavno pritrditev na ravne in čiste površine. Pomembno je, da je površina, na katero pritrdite trak, čista, suha in brez prahu ali olja, da se zagotovi dober oprijem.


Aluminijasti profili:
LED trakove je mogoče pritrditi v aluminijaste profile, ki zagotavljajo dodatno zaščito in omogočajo bolj estetsko namestitev. Poleg tega aluminijasti profili pomagajo pri odvajanju toplote, kar lahko podaljša življenjsko dobo traku.


Držala in sponke:
Obstajajo posebna držala in sponke, ki omogočajo pritrditev LED trakov na različne površine, na primer les, kovino ali plastiko. Ta metoda se uporablja, kadar samolepilna podlaga ni primerna ali zaželena.

Zaščita povezave :

Zaščititi povezavo, vodnike, kontakte pred vlago ali fizičnimi poškodbami. Uporabite prozoren silikon in zaščitno kapo...

Končna zaščitna kapica za LED trak je običajno nekoliko večja od samega traku, saj je v njo potrebno vstaviti nekaj prožnega silikona (priporočamo prozornega), ki je odporen tako proti UV žarkom kot tudi na zunanje vremenske vplive. To bo zagotovilo, da bo kapica zanesljivo opravljala svojo funkcijo, še posebej, če nameravate LED trak uporabljati zunaj ali v prostorih z visoko vlažnostjo.

Pred namestitvijo kapico premažite z silikonom in nato pritisnite na LED trak. Nato pustite, da se vse skupaj dobro posuši.

Ponovno preizkusite povezavo!

Preden zaprete LED trak in zaključite namestitev, preizkusite povezavo, tako da vklopite napajanje in preverite, ali LED trak pravilno deluje.

Nekaj kratkih nasvetov...

Kako povezati LED trakove z napajalnikom:

Izbira napajalne enote: Pred povezavo LED trakov z napajalnikom je ključno izbrati ustrezno napajalno enoto. Povežite rdeče in črne žice LED traku s pravilnimi terminali ali priključki napajalnika, ob upoštevanju pozitivnega in negativnega pola. Oznaka + ali +V je za rdečo žico, medtem ko oznaka - ali -V ali COM velja za črno žico.


Metode Povezovanja:

A. Uporaba ujemajočih se moških in ženskih DC priključkov med LED svetlobnim trakom in napajalnikom.
B. Uporaba koaksialnega priključka in priključkov na vijake, če ima napajalnik moški DC priključek in LED trak vodilo s priključkom.
C. Enostavno pritrditev vodil s priključkom s vijakom na izhodnih priključkih napajalnika, če je LED trak priključen na običajni preklopni napajalnik.
D. Uporaba sponk za povezavo ali izolirnih čepov za konektorje za povezavo vodil napajalnika in svetlobnega traku.
Napajanje LED Trakov:

Za toplo belo, nevtralno belo in hladno belo LED trakove lahko izbirate med različnimi metodami, odvisno od tipa priključka na traku in napajalniku.
Nastavljivi LED Trakovi:

Če uporabljate nastavljive LED trakove z belo svetlobo, 5050 RGB ali RGBW LED trakove, jih najprej povežite z LED krmilniki, nato pa krmilnike povežite z napajalnikom.
Priključitev Napajalnika:

Priključite napajalnik za LED trakove na 230V električno omrežje doma, upoštevajte označbe L (faza), N (neutralka) in G (ozemljitev) na vhodu napajalnika.
Izbira Debeline Žice:

Pri izbiri debeline žice za povezavo LED trakov z napajalnikom je ključno upoštevati tokovno obremenitev. Za vsak ampere toka je priporočen 0,1 mm² presek kabla. Na primer, za tok 6A je priporočen presek 0,6 mm². Za večjo razdaljo med napajalnikom in LED trakom se priporočajo žice z večjim presekom, da se zmanjšajo izgube na liniji.

Napajanje LED Trakov:

Pri namestitvi razmislite, kje postaviti napajalnik za LED trakove, da zmanjšate število potrebnih napajalnikov. Pri 12V trakovih je priporočljivo zagotoviti napajanje vsaj na vsakih 5 metrov zaradi padca napetosti. Pri RGB ali RGBW trakovih je potrebno pravilno razporediti žice iz krmilnika.

Opomba: Pri izvedbi povezav uporabljajte ustrezne konektorje za LED trakove, ki omogočajo hitro in zanesljivo vzpostavitev povezave v kolikor nimate možnosti spajkanja.

Pomembnost pravilne povezave:

Pravilna povezava LED trakov z napajalnikom je ključna za nemoteno delovanje vaše razsvetljave. Pri tem je zelo pomembno upoštevati barvno oznako žic (rdeča za pozitivno in črna za negativno) ter se prepričati, da se ujemata s priključki napajalnika.


Uporaba ustreznih kablov:

Pri izbiri kabla za povezavo med LED trakom in napajalnikom je priporočljivo upoštevati tokovno obremenitev. Izberite kabli s pravilnim presekom, da se izognete izgubam energije in previsoki temperaturi v kablu.


Ojačevalniki za daljše razdalje:

Če je razdalja med napajalnikom in LED trakom precej dolga, lahko razmislite o uporabi ojačevalnikov za LED, ki bodo pomagali ohraniti enakomerno osvetlitev.
Preverite Kompatibilnost Priključkov: Pred povezovanjem preverite, ali imajo LED trak in napajalnik kompatibilne priključke. Če priključki niso enaki, boste morda potrebovali dodatne adapterje ali konektorje.

Napajanje na rednih intervalih:

Priporočljivo je zagotoviti napajanje vsaj na vsakih 5 metrov LED traku, zlasti pri 12V trakovih, da se izognete padcu napetosti in morebitnim težavam z osvetlitvijo.


Primer uporabe krmilnikov:

Če uporabljate RGB, RGBW ali krmilnike za LED, je potrebno pravilno povezati krmilnike z LED trakom in nato povezati krmilnike z napajalnikom. Ta postopek je ključen za pravilno delovanje različnih barvnih načinov in učinkov.


Enostavne rešitve za dolge razdalje:

Pri dolgih razdaljah med napajalnikom in LED trakom lahko uporabite podaljševalne kablove, vendar pazite na pravilno izbiro debeline žice za ohranjanje učinkovitega delovanja.


Priporočilo glede proizvajalcev:

Pri nakupu napajalnika in LED trakov je priporočljivo izbrati kakovostne izdelke priznanih proizvajalcev. To zagotavlja zanesljivo delovanje in daljšo življenjsko dobo vaše razsvetljave.


Ojačajte povezave s profesionalnimi konektorji:

Če želite izogniti spajkanju ali težavam s povezavami, lahko uporabite sponke za povezavo ali izolirne čepe. Te profesionalne rešitve zagotavljajo varne in trdne povezave brez potrebe po spajkanju.

 

Na voljo so številne sheme za povezovanje LED trakov, ki vam lahko pomagajo pri ustvarjanju različnih svetlobnih učinkov. Sheme so načrti, ki prikazujejo, kako povezati različne dele LED trakov, kot so trakovi, kontrolerji, napajalniki in drugi elementi.

Nekatere osnovne sheme vključujejo:

Enobarvni LED trak z enim napajalnikom: V tem primeru je en enobarvni LED trak povezan z enim napajalnikom.
RGB LED trak s kontrolerjem: RGB trakovi omogočajo različne barvne možnosti. Shema vključuje RGB trak, kontroler in napajalnik.
RGBW LED trak s kontrolerjem: RGBW trakovi vključujejo dodaten beli LED element. Shema vključuje RGBW trak, kontroler in napajalnik.
Segmentirani LED trak: V tem primeru so LED trakovi razdeljeni na več segmentov, vsak segment pa je povezan z lastnim kontrolerjem.
LED trakovi z DMX kontrolerjem: DMX je standardni protokol za nadzor razsvetljave. Ta shema vključuje LED trakove, DMX kontroler in napajalnik.
LED trakovi z daljinskim upravljalnikom: Vključuje LED trakove, kontroler z daljinskim upravljalnikom in napajalnik.
Poleg teh osnovnih shem obstajajo še številne druge možnosti glede na vaše specifične potrebe, kot so serija ali paralelna povezava, uporaba ojačevalnikov signala in druge naprednejše tehnike.

Pri izvajanju povezav vedno pazite, da upoštevate električne parametre, kot so napetost in tok, ter uporabite ustrezne komponente in varnostne ukrepe za preprečevanje pregrevanja ali preobremenitve. Če niste prepričani, kako pravilno povezati LED trakove, priporočam, da se posvetujete z električarjem ali strokovnjakom za razsvetljavo.

Tukaj smo za vas pripravili nekaj osnovnih shem vezave led trakov, sprejemnikov, krmilnikov in napajalnikov:

 

1. Vezava enobarvnega LED traku z napajalnikom in hišnim stenskim stikalom je preprosta in omogoča enostavno vklop in izklop traku s pomočjo stikala na steni. Tu je opis te vezave:

Potrebna oprema:

Enobarvni LED trak (za 5V, 12V ali 24V LED trak naj dolžina v enem kosu ne presega 5 metrov.) Za daljše dolžine glej skico vezave pod točko 2.
Napajalnik primernih tehničnih karakteristik za napajanje LED traku
Hišno stensko stikalo
Povezovalni kabli


Koraki:

Priprava LED traku:

Odrežite želeno dolžino enobarvnega LED traku. Na traku so označene točke, kje je možno rezati.
Očistite konektorje na LED traku, da zagotovite dober električni stik.

Povezava napajalnika:

Povežite izhod napajalnika z vhodom na LED traku. Poskrbite, da se plus (+) in minus (-) poli pravilno ujemajo. Ponavadi so plus in minus označena na traku in tudi na napajlniku.


Napajalnik povežite v električno vtičnico.

Povezava stikala:

Povežite en konec stikala s fazno žico (običajno črno ali rjavo) v električni napeljavi. To je žica, ki je običajno pod napetostjo.
Drugi konec stikala povežite z vhodom napajalnika. To bo prekinilo ali vzpostavilo električno vez med fazno žico in napajalnikom.

Povezava zemeljske žice:

Če je na voljo, povežite zemeljsko žico (običajno zelena ali rumena) med napajalnikom in stikalom. To zagotavlja dodatno varnost.

Vklop in preverjanje:

Vklopite stikalo na steni. LED trak bi moral začeti svetiti, kar kaže, da je vezava pravilna.

Izklop in preverjanje:

Izključite stikalo na steni. LED trak bi moral ugasniti.

Pri delu z električnimi napeljavami je vedno pomembno upoštevati varnostne ukrepe. Če niste prepričani o pravilni izvedbi, priporočam, da se posvetujete z električarjem ali strokovnjakom za električne instalacije.

2. Pravilna vezava 5V, 12V ali 24V LED trakov daljših dolžin

Pravilna vezava daljših LED trakov (5V, 12V ali 24V) zahteva nekaj pomembnih premislekov in ukrepov, da se zagotovi učinkovito delovanje in varnost. Tu je nekaj ključnih stvari, ki jih je potrebno vedeti:

Napetost in tok:

Preverite, da je napajalnik ustrezne napetosti (5V, 12V ali 24V) za vaš LED trak. Prav tako se prepričajte, da ima zadostno zmogljivost toka za napajanje celotne dolžine traku.

Omejitev dolžine:

Dolžina LED traku v enem kosu ne sme preseči določene meje glede na napetost (na primer, pri 12V naj ne bo daljši od 5 metrov).

Uporaba ojačevalnikov signala:

Pri daljših dolžinah je morda potrebno uporabiti ojačevalnike signala, da se zagotovi enakomerna svetlobna moč po vsem traku. To lahko rešimo tudi z napajanjem LED traku na vsakih 5 metrov. (skica spodaj).

Pravilna povezava:

Pazite, da so vsi plus (+) in minus (-) poli pravilno povezani med napajalnikom, ojačevalniki (če so potrebni) in LED trakom. Uporabite kakovostne povezovalne materiale in preverite, ali so vsi stiki varno priključeni.

Korektna namestitev ojačevalnikov (če so potrebni):

Če uporabljate ojačevalnike signala, jih namestite na ustrezen način v bližini LED traku, da se zagotovi dober signal in minimalna izguba moči.

Razpršenost toplote:

Pri daljših dolžinah LED traku se lahko pojavi večja količina toplote. Zagotovite ustrezno razpršenost toplote, da se prepreči pregrevanje. Smiselno je za LED trakove uporabiti temu primerne aluminijaste profile.

Uporaba kakovostnih materialov:

Uporabite kakovosten LED trak, napajalnike in ojačevalnike. Slabi ali poceni materiali lahko povzročijo težave v delovanju in varnosti.

Varnostni ukrepi:

Vse električne povezave naj bodo izvedene varno in skladno s standardi. Pazite, da se izognete preobremenitvi in kratkemu stiku. P.S. Pred vsem bodite pozorni, da se med LED trakom in Alu profilom uporabi izolacisjki trak na kontaktih LED trakov in se tako prepreči kratki stik, ki najpogosteje nastane med LED trakom in alu profilom.

Preizkus delovanja:

Pred dokončno namestitvijo preverite delovanje celotnega sistema, da se prepričate, da vse deluje pravilno.
Če niste prepričani, kako pravilno povezati daljši LED trak, priporočam, da se posvetujete z električarjem ali strokovnjakom za razsvetljavo, da zagotovite varno in učinkovito vezavo.

Ko uporabljate daljše LED trakove, je pomembno, da ohranite enako svetilnost skozi celotno dolžino. Pri daljših trakovih se namreč lahko pojavi težava, imenovana padec napetosti, zaradi katerega bi konec traku lahko svetil manj močno kot začetek. Prvi meter LED traku se bo tudi bolj grel kot zadnji meter.

Da bi to preprečili, priporočamo uporabo vzporednega ožičenja. To pomeni, da vsako dolžino traku posebej povežete nazaj na napajanje ali na glavni električni kabel. Na ta način zagotovite, da vsak del LED traku dobi dovolj moči za konstantno in enakomerno svetilnost.

Ne glede na to, ali trak teče vzporedno ali drug ob drugem, je vzporedno ožičenje ključno za optimalno delovanje vaših LED trakov, še posebej pri večjih dolžinah. 

1.Vzporedno pomeni, da so različni segmenti traku električno povezani tako, da vsak segment ima svojo neposredno povezavo nazaj na napajalnik. To pomeni, da električni tok teče skozi vsak segment LED traku neodvisno od drugih segmentov.

Na primer, če imate daljši LED trak in ga povežete vzporedno, bi bili različni deli traku električno povezani v vzporednem tokokrogu, kar zagotavlja, da vsak del LED traku dobi enako količino električne moči, ne glede na dolžino. To preprečuje padec napetosti in zagotavlja enakomerno svetilnost skozi celotno dolžino traku.

2.Zaporedno pomeni, da so različni segmenti traku električno povezani tako, da se električni tok prenaša skozi vsak segment zaporedoma, enega za drugim. Ta vezava se lahko uporabi, če dolžina LED traku ne presega dolžine 5 metrov. Upoštevati je potrebno tudi dolžino kabla oziroma vodnika.

Na primer, če imate daljši LED trak in ga povežete zaporedno, bi bil prvi segment traku povezan z napajalnikom, nato bi se električni tok premikal skozi prvi segment, nato skozi drugi, tretji, in tako naprej, dokler ne doseže konca traku.

Pri zaporedni povezavi se skupna napetost na koncu traku lahko zmanjša, kar lahko privede do padca svetlosti v primerjavi z začetkom traku. Zato je pri daljših dolžinah LED trakov pogosto priporočljivo uporabiti vzporedno povezavo, kot smo že opisali zgoraj.